Tekoäly vai älyteko?
Nykyisin näkee ja kuulee jatkuvasti tekoälystä ja sen ihanuudesta?
Ei niin kauan sitten näkyi ja kuului kautta maailman, että tämän myötä ihmisestä tulee isopäinen olio, jolla on pitkät sormet ja keho surkastunut muuten.
Kerrottiin, että ihminen käyttää sormiaan tietokoneella ja unohtaa miten käyttää aivojaan.
Entäs nyt kun meillä on tekoäly? Kehittyykö ihmisen istumalihakset ja äänihuulet, kun annamme tekoälylle vinkkejä siitä, mitä haluamme sen puolestamme ajattelevan ja panevan ajatuksemme esitettävään muotoon? Joko puhuttuna tai tulostettuja kulloisenkin tarpeemme mukaan.
Tässä ei vielä mitään vikaa ole minunkaan mielestäni, mutta kun kun tällainen tekoälykkö ottaa vastaan lähettämämme viestin (esim. Viranomaiskyselyyn tms.) ja käsittelee sen tietyn ohjelman mukaisesti ja tekee ohjelmoiduin kriteerein päätöksen ja mikäli ohjelman rajoissa vastaus on virheellinen tai puutteellinen, antaa tekoäly ohjelmoidun sanktion tulkitsemastaan virheestä! Ainakaan toistaiseksi nämä koneälylliset eivät pysty samaan loogiseen päättelyyn, kuin ihminen - ne pystyvät ainoastaan ohjelman (ohjelmoiduin rajoituksin) puitteissa tapahtuvaan päätöksentekoon.
Looginen päättelykyky ja myös joissain tapauksissa inhimillisyys jää pois päätöksistä.
Eikä siinä vielä kaikki, vaan ennen kuin nämä ohjelmat saavat kyvyn inhimilliseen ja loogiseen ajatteluun, ja esimerkiksi inhimillisen kyvyn yhdistellä asioita sen ohjelman ulkopuolelta ja tilanteista riippuen myöskin loogisesti, ainoa varma seuraus tästä tekoälylle antautumisesta on se, että ihmisten kyky ajatella ja tehdä loogisia päätöksiä heikkenee ja lopulta häviää kokonaan?
Kun katselee ympärilleen, kuuntelee ja lukee mitä tahansa, niin joskus oikein pelottaa jos ihmiskunta vielä tästä tyhmenee ja hukkaa terveen järjen käytön toiminnoissaan ja päätöksen teoissaan.
Päivittäistä elämäämme ja työtämme helpottavat ohjelmistot ovat mielestäni paikallaan, mutta jos jätämme päätöksien tekemisen ohjelmoiduille tunteettomille koneille, olemme kohta niiden orjia.
Mihin ja milloin saadaan vedettyä raja isännän ja rengin välille?
Kirjoittanut: Senior Partner Kari, hallintonotaari ja kirjanpitäjä jo vuodesta 1968