Usein kysytyt kysymykset

(Frequently Asked Questions)

Mitä on kirjanpito?

Kirjanpito on yrityksen toimintaan liittyvän rahaliikenteen tapahtumien (tulojen ja menojen) kirjaamista, jonka tarkoitus on tuottaa hyödyllistä tietoa mm. yrityksen johdolle, esimerkiksi yrityksen toiminnan kannattavuudesta. Kirjanpidosta käy ilmi yrityksen tulos, sekä varat ja velat, ja se toimii myös yrityksen verotuksen perusteena. Kirjanpidon avulla omat ja yrityksen varat, sekä yrityksen eri yksikköjen varat pysyvät erillään. Kirjanpidon tositteita ovat mm. laskut, kuitit ja tiliotteet.

Onko kirjanpito pakollista?

Kirjanpitolain mukaan kirjanpitovelvollisia ovat mm. seuraavat liiketoimintaa harjoittavat tahot, kuten:

  • toiminimi

  • avoin yhtiö

  • kommandiittiyhtiö

  • osakeyhtiö

  • osuuskunta

  • yhdistys

  • säätiö

Voiko yrityksen kirjanpidon tehdä itse?

Esimerkiksi aloittelevan toiminimen kirjanpidon voi tehdä itse, jos liiketoiminta on vähäistä ja tositteita ei kerry muutamaa kappaletta enempää kuukaudessa. Tärkeää olisi kuitenkin olla riittävä ymmärrys kirjanpidon perusteista ja omata riittävästi osaamista mm. ALV-lainsäädännöstä, kirjanpidon vähennysten säännöksistä, verolainsäädännöstä ja kirjanpitolaista.

On kuitenkin suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen jo heti yritystä perustettaessa, jolloin saa parhaan mahdollisen avun heti yritystoiminnan alkuvaiheessa ja voi samalla varmistua siitä, että kirjanpito pysyy varmasti ajan tasalla. Kannattaa myös muistaa, että tilitoimistolla on ajantasainen ja viimeisin tieto alati muuttuvasta lainsäädännöstä, sekä parhaassa tapauksessa kyky selvittää asiakkaalle selkokielellä hänen yrityksensä taloushallintoon ja verotukseen liittyvät kokonaisuudet. Jättäähän tämä toki myös enemmän aikaa yrittäjälle keskittyä olennaiseen, eli siihen ydinosaamiseen!

Mitä tarkoittaa yhdenkertainen ja kahdenkertainen kirjanpito?

Yhdenkertaisessa kirjanpidossa tilitapahtumat kirjataan maksuperusteisesti, eli toisin sanoen sitä mukaa, kun rahaa joko lähtee tililtä tai tulee tilille (esim. myyntilasku kirjataan vasta siinä vaiheessa, kun asiakas maksaa laskun.) Yhdenkertaisessa kirjanpidossa tilikausi on aina kalenterivuosi, joten mikäli yrittäjä haluaa tilikaudekseen muun ajanjakson kuin kalenterivuoden, tulee kirjanpito tehdä kahdenkertaisena.

Kahdenkertaisessa kirjanpidossa jokaisesta liiketapahtumasta merkitään sekä rahan käyttö (debet), että rahan lähde (kredit). Kirjaukset kertovat sekä syyn rahan liikkeeseen, että käytetyn kirjanpidon tilin. Kaikki kirjaukset tehdään vähintään kahdelle kirjanpidon tilille.

Mikä on tilinpäätös?

Tilinpäätös on tilikauden päätteeksi tehtävä laskelma, joka kertoo yrityksen tuloksen ja varallisuustilanteen ja joka perustuu yrityksen tilikauden kirjanpitoon. Tilinpäätös koostuu mm. tuloslaskelmasta, taseesta liitetietoineen, sekä tase-erittelyistä ja se on laadittava 4 kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Liikkeen- tai ammatinharjoittajan ei yleensä tarvitse tehdä tilinpäätöstä. Tilinpäätös täytyy kuitenkin tehdä, jos tilikausi poikkeaa kalenterivuodesta tai kahdella peräkkäisellä tilikaudella ylittyy kaksi seuraavista rajoista:

  • taseen loppusumma 350 000 euroa

  • liikevaihto 700 000 euroa

  • tilikauden aikana palveluksessa keskimäärin 10 henkilöä

Mikä on tilikausi?

Tilikausi on taloudellisen toiminnan ajanjakso, jonka aikana käsitellystä kirjanpitomateriaalista laaditaan tilinpäätös. Tilikausi on yleensä 12 kuukautta; kahdenkertaisen kirjanpidon pitäjällä tilikausi voi olla muukin 12 kuukauden jakso kuin kalenterivuosi. Yhdenkertaista kirjanpitoa pitävän liikkeen- tai ammatinharjoittajan tilikausi on aina kalenterivuosi.

Ensimmäinen tilikausi alkaa siitä päivästä, kun yritys perustetaan. Kun toiminta aloitetaan, tilikauden pituus voi olla pidempi tai lyhyempi kuin 12 kuukautta, kuitenkin enimmillään 18 kuukautta. Yhdenkertaista kirjanpitoa pitävällä tilikauden maksimipituus on kuitenkin aina 12 kuukautta.

Kuinka kauan kirjanpitoa tulee säilyttää?

Tilinpäätös, toimintakertomus, kirjanpidot, tililuettelo sekä luettelo kirjanpidoista ja aineistoista on säilytettävä vähintään 10 vuotta tilikauden päättymisestä.

Tilikauden tositteet, liiketapahtumia koskeva kirjeenvaihto, sekä muu mahdollinen liiketapahtumia varmentava kirjanpitoaineisto on säilytettävä vähintään 6 vuotta sen vuoden lopusta lukien, jonka aikana tilikausi on päättynyt.

Milloin yritykselle tulee valita tilintarkastaja?

Tilintarkastusta ei tarvitse suorittaa, mikäli yritys, yhtiö, yhtymä tai osuuskunta täyttää tilintarkastuslaissa annetut pienyhtiön rajat. Tilintarkastaja voidaan siis jättää valitsematta yhteisössä, jossa sekä päättyneellä tilikaudella, että sitä välittömästi edeltäneellä tilikaudella on täyttynyt enintään yksi seuraavista edellytyksistä:

  1. taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa;

  2. liikevaihto tai sitä vastaava tuotto ylittää 200 000 euroa; tai

  3. palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä.

Tilintarkastus on kuitenkin aina suoritettava, mikäli tilintarkastuslaissa säädetyt pienyhtiön rajat ylittyvät tai jos yhtiösopimuksessa edellytetään yhden tai useamman tilintarkastajan valintaa. Myös yhteisöissä, joiden pääasiallisena toimialana on arvopapereiden omistaminen ja hallinta, tai joilla on kirjanpitolaissa määritelty huomattava vaikutusvalta toisen kirjanpitovelvollisen liiketoiminnan tai rahoituksen johtamisessa, on aina valittava tilintarkastaja.

Etsitkö yrityksellesi tilintarkastajaa? Käy kurkkaamassa oivallinen vaihtoehto, joka on myös osa perhettämme - täältä!

Jäikö jokin asia askarruttamaan tai etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?

Laita meille viestiä - vastaamme mielellämme!