Arvon mekin ansaitsemme

Tuntui, että on aika kirjoittaa asiasta, joka on hyvin ajankohtainen monella alalla, nimittäin arvoista. Aihe on ajankohtainen ja tärkeä, erityisesti kun monet alat – kirjanpito mukaan lukien – ovat keskellä murrosta tekoälyn ja automaation myötä.

Kirjanpitäjän rooli ei ole vain numeroiden käsittelyä

Kirjanpitäjä ei ole vain "lukujen pyörittäjä", vaan ennen kaikkea luotettava neuvonantaja, joka ymmärtää yrityksen toimintaa, tavoitteita ja arvoja. Tekoäly voi auttaa rutiiniluontoisissa tehtävissä, mutta se ei osaa tarjota empaattista ja inhimillistä näkökulmaa taloudellisiin päätöksiin.

Kun asiakas pohtii investointia tai liiketoiminnan laajentamista, hän ei halua vain numeroita. Hän haluaa jonkun, joka kuuntelee ja ymmärtää hänen arvojaan ja tavoitteitaan – ja tarjoaa niiden pohjalta luotettavaa neuvontaa. Tähän tekoäly ei pysty. Kirjanpitäjä ei ole vain osa liiketoimintaa, vaan osa ihmisten unelmia.

Arvot, joita tekoäly ei voi jäljitellä

Minua ohjaa työssäni mm. arvoni ja se on yksi syy ainutlaatuisuuteni ihmisenä ja neuvonantajana. Usein asiakas haluaa sparraajan, keskustelukumppanin. Itse olen saanut yrittäjyyden äidinmaidossa, joka taas on saanut kipinänsä omassa äidinmaidossaan. En voisi kuvitella mitään muuta tapaa toimia työelämässä, kuin yrittäjyys. Olen nähnyt ja kokenut yrittäjyyden monella tasolla hyvässä ja pahassa - sekä nousukiidossa, että laskussa. Niitä kokemuksia ei voi kukaan ottaa minulta pois.

Tekoäly voi laskea arvonlisäveron tarkan summan, mutta se ei tiedä, miten asiakas nukkuu yönsä, kun yrityksen kassavirta huolettaa. Minulle kirjanpito on paljon enemmän kuin teknistä työtä: se on inhimillistä kumppanuutta, jossa asiakkaan arvot ja tavoitteet ovat etusijalla ihan samalla tavalla kuin arvot ovat minulle etusijalla kaikessa mitä teen.

Kirjanpitäjän käsityö ei katoa

Vaikka kirjanpitäjillä on hyvät tekoälyn täytteiset ohjelmat apuvälineinä, ei se poista sitä tosiasiaa, että hyvin tehty kirjanpito on eräänlaista käsityötä, jopa taidetta, joka perustuu kokemukseen, intuitioon ja sääntöjen yhdistämiseen. Automaatio voi hoitaa osan rutiineista, mutta ammattikirjanpitäjän työssä tarvitaan harkintaa, jota ei voi täysin automatisoida

Tulevaisuudessa uskon, että tekoäly tulee yhä enemmän olemaan osa kirjanpitäjän työkaluvalikoimaa, mutta sen rinnalla säilyy tarve ihmisten väliselle vuorovaikutukselle ja aidolle asiantuntemukselle. On meidän käsityöläisten tehtävä pitää huolta siitä, että ammattitaitomme ja inhimillinen panoksemme näkyy ja kuuluu.

Haluan haastaa niin kollegat, kuin asiakkaatkin pohtimaan: mitä kirjanpito ja taloushallinto oikeasti merkitsevät? Onko se pelkkää automatisoitua datan käsittelyä vai jotain enemmän – tukea, neuvontaa ja kumppanuutta?

Kirjoittanut: Senior Partner Nina, viestinnän ja taloushallinnon ammattilainen jo vuodesta 1989

Edellinen
Edellinen

"Suurten varjossa – mutta onnellisena”

Seuraava
Seuraava

Mitä tarkoittaa kirjanpitäjän vastuu ja kenelle on vastuussa?