Työnteko vaiko työn teko?
Nykyaika on mukavaa ja kehittävää! Pyytämättä saa kaikenlaista postia tietäjiltä, jotka ymmärrykseni mukaan tietävät totuuden lähes kaikesta tai ainakin ovat hyvin lähellä totuutta, omasta mielestään. Minä taas en tiedä totuutta tässä jutussa, mutta on minulla kuitenkin mielipide asiassa. Siispä olen lähes tietäjä minäkin.
Minun ajatukseni työnteosta on se, että silloin kun tehdään töitä esimerkiksi toimistossa kuukausi- tai tuntipalkkalaisena missä tahansa, jolloin palkka kertyy kellon mukaan ajassa, niin se mitä saat aikaiseksi ei ole ratkaisevaa palkkasi kertymälle.
Voidaan sanoa, että palkkasi juoksee, vaikka sinä et. Työsi tuloskaan ei välittömästi vaikuta palkkasi määrään, ainoastaan se miten olet työpaikalla läsnä (muodollisesti). Tässä tapauksessa “tyhmä” ahkeruus on pahasta, kun se ei tuota tekijälleen mitään? Paitsi pahimmassa tapauksessa potkut tai parhaassa tapauksessa pysyvän työpaikan.
Toisen pohdiskelun aiheena ja vertailun kohteena on työn teko. Minusta työn teko on sellaista, että palkka määritellään mitattavan työn tuloksen perusteella - työhön käytetyllä ajalla ei silloin ole merkitystä. Tämä lienee nykyisenä aikana fossiilisen vanha ajatuksenakin, mutta joskus edellisen vuosituhannen aikaan aika yleistäkin.
Otan tähän esimerkiksi isäni, joka sodan jälkeen evakoitui Saimaan rannalle ja hankki perheelleen elannon kesäisin kalastajana ja talviaikaan kalastuksen ohella metsätöissä viikot kämpässä yöpyen ja päivät tukkimetsässä. Näissä hommissa palkan sai tehdyn työn mukaan. Tehdyn työn määritti pomo mitattuaan ja laskettuaan kaadetut tukit jne. Palkka kertyi siis tehdyn ja hyväksytyn työn perusteella. Sillä taas ei ollut merkitystä kauanko aikaa meni, ainoastaan valmis ja hyväksytty työn tulos oli palkan perusteena.
Siinäpä vaihtoehdot, joista itse kukin voisi valita itselleen parhaiten sopivan tavan!
Kirjoittanut: Senior Partner Kari, hallintonotaari ja kirjanpitäjä jo vuodesta 1968